חמין

מאת: מיכל גרשוביץ

 

מתחיל להיות קריר והשאלה בימי החורף היא בענייני החמין – כמה בעצם מותר לאכול?
 

אז לפני שנתחיל הסבר קצר…

קיימים, מיתוסים סביב סיר החמין – משמין, לא בריא  וקשה לעיכול אז בואו נעשה סדר בסיר התבשיל.

 

החמין – אוכל בריא ומשביע משום שמכיל את כל אבות המזון – פחמימות, חלבונים  ושומנים.

בכדי להעלות את הערך התזונתי של החמין ולהפכו  לארוחה מאוזנת מומלץ לשלב ולגוון את המרכיבים השונים.

 

אז מה נשים בקדירת החמין?

 

פחמימות:

דגנים מלאים:כוסמת, גריסי פנינה, אורז מלא, חיטה מלאה, תפוחי אדמה , בטטה.

למה זה בריא? אכילת הפחמימות – תורמת לעליה ברמות ההורמון שנקרא סרטונין. הורמון זה  מגביר לנו את תחושת השובע והרוגע.  בנוסף, במזונות אלו ישנם ויטמינים מינראלים – כגון בתא קרוטן, סלניום, אשלגן אבץ החשובים מאוד לחיוניות של הגוף. הסיבים התזונתיים עוזרים גם לויסות רמות הסוכר בדם ולתחושת שובע טובה יותר.

 

חלבון:

חלבון מהחי: נתחי בשר בקר רזה  - כתף או חזה (מספרים 3,4) עוף ללא העור וביצים.

חלבון צמחי: קטניות – שעועית לבנה, חומוס, אפונה ועדשים.

למה זה בריא? החלבון מן החי מהווה מקור מצויין לברזל, אבץ וויטמינים שהבולט בהם הוא וויטמין B12 החיוני לבניית כדוריות הדם אדומות ולמניעת אנמיה.  

המקורות השונים של החלבון מן הצומח מעניק לתבשיל את הסיבים המסיסים התורמים להורדת הכולסטרול בדם. במידה ובחרתם להכין חמין צמחוני חשוב מאוד בכדי להפיק מהקטניות את הערך התזונתי המקסימלי ולהוסיף דגנים מלאים לסיר.  

טיפ לעיכול קל של הקטניות - השרו אותם במים למשך 24 שעות- כל קטניה יש להשרות בנפרד, מומלץ להחליף את המים במהלך ההשרייה. או פשוט הנביטו את הקטניות לפני הבישול.

 

שומן:

לשומן יש תפקיד חשוב בטעם ובמרקם  של החמין מאחר והשתמשנו בחמין בבשר רזה או עוף, יש להוסיף לתבשיל שמן איכותי – שמן זית או שמן קנולה.

למה זה בריא?

שמנים אלו נקראים – שמנים חד בלתי רווים – התורמים להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. כמו כן, מועשרים בפיטוסטרולים וויטמין E – הנקראים גם נוגדי חימצון ואלו תורמים להפחתת רמות הכולסטרול בדם.

 

אז כמה החמין עולה לנו?

מנת חמין מכילה כ- 300 ל- 400 קלוריות לצלחת בינונית.   החמין מזין מאוד אך אי אפשר להתעלם מהקלוריות שהוא מכיל…

 

לכן, במידה ואת  מקפידה על תפריט מאוזן במשך היום – מקפידה נכון  ?

 

שימי בצלחת בכמות הרצויה ולא הגדושה מכל אחד מהמרכיבים בכדי שלא תרגישו מלאות עד כדי אי נוחות וגם כך תחסכי לא מעט קלוריות.

 

ערך קלורי :

מנת בשר בקר רזה - 250 קק"ל

בטטה בינונית: 150 קק"ל

תפוח אדמה בינוני: 90 קק"ל

ביצה: 75 קק"ל

1/2 כוס גריסים/חיטה /חומוס/שעועית: 70 קק"ל

שוק עוף: 70 קק"ל

 

ו…עכשיו הגיע הזמן – בשלו לכם חמין בריא לשבת – במידה ויש לך מתכון שתרצי לשתף – מוזמנת לפרסם כאן למטה :-)

בתאבון! 

 

 

למצוא בקלות
cbt | אחוז שומן בנשים | אכילה בחופש | אכילה במסעדה | אכילה מודעת | אכילה מנחמת | אכילה רגשית | ארוחת בוקר | בא לי מתוק | בישול בריא | בלוויק | גיל המעבר | גלידה | גרנולה | דגשים להרזיה | דיאטה | דיאטנית בריאטרית | דיאטנית קלינית | דיאטת כסאח | הורדת סיכון סרטן שד | המלצות לחג ראש השנה | המלצות לצום יום כיפור | הפחתת שומן בתפריט | הרזיה | הרזיה מעל גיל 40 | חיישן | חלבון | חמין | חנוכה | ט"ו בשבט | טיפול התנהגותי קוגנטיבי | טיפים להרזיה | יום המשפחה | כבד שומני | ליברה | מיינדפולנס | מים והרזיה | מיתוסים בתזונה | מלח | משפחה באורח חיים בריא | מתכונים לשבועות | ניקוי רעלים | ניתוח שרוול | נשנושים | סוכר | סוכרת | סוכרת הריונית | סושי | עצות להרזיה | עצירות | פסח | פרי | פריסטייל ליברה | שבועות | שינוי | שמירה על המשקל | תזונאית קלינית | תזונה בגיל ההתבגרות | תזונה בהריון | תזונה בחורף | תזונה בסכרת | תזונה בת קיימא | תסמונת קדם ויסתית | תרופות נגד דיכאון וחרדה ועליה במשקל