טיפול תזונתי בכבד שומני לא אלכוהולי

מאת: מיכל גרשוביץ

 

מחלת הכבד השומני הינה מחלת הכבד השכיחה ביותר בעולם המערבי ועשויה להביא למצב דלקתי בכבד ולהסתיים בכשל כבדי.

 

כבד שומני מנבא בלתי תלוי לסוכרת סוג 2 ומחלות קרדיו וסקולריות.

אנשים הסובלים מכבד שומני לרב נמצאים במשקל עודף (בעיקר באזור הבטן), או עם סוכרת סוג 2 ורמות גבוהות של שומנם בדם (טריגליצרידים שהם צורת האחסון של שומן בגוף).

מטרות הטיפול 

  1. ירידה מתונה והדרגתית במשקל . חשוב לציין כי ירידה של 10%-5% במשקל, מראה שיפור משמעותי במחלת הכבד.
  2. מניעת ירידה מהירה מדי במשקל (מותרת ירידה עד 1.6 ק"ג לשבוע) . ירידה מהירה עלולה להחמיר את המחלה.
  3. איזון רמות שומנים בדם. הגבלת סך צריכת השומן עד 30% מצריכת קלוריות יומית והגבלת שומן רווי עד 7% מצריכת קלוריות היומית. מניעה מצריכת שומנים מסוג טרנס.
  4. איזון סכרת, אם קיימת או מניעת סכרת. הגבלת צריכת הסוכרים
  5. צמצום צריכת אנרגיה ב-600 -800 קק"ל ליום מצריכה יומית הקיימת
  6. דיאטה דלת פחמימות (עד 40-45% מצריכת אנרגיה היומית).
  7. מניעת הדרדרות מחלת הכבד.
  8. פעילות גופנית.

 

הנחיות

1. ירידה מתונה במשקל:

  • חשוב להקפיד על ארוחות מסודרות הפזורות לאורך היום,  זאת על מנת למנוע מצבי רעב ולצמצם את גודל הארוחות.
  • חשוב לאכול לאט ולהתמקד בארוחה
  • יש להקפיד על שתייה מרובה שאינה מתוקה, כגון: מים, סודה, תה צמחים, משקאות דיאטטיים.
  • להימנע משתיה מתוקה, מיצים (כולל מיצים טבעיים) , מים בטעמים, משקאות קלים ואלכוהול
  • רצוי לשלב בארוחות סיבים תזונתיים המקנים שובע ומסייעים לאיזון רמות הסוכר בדם.
    סיבים תזונתיים נמצאים בירקות ופירות (מומלץ לאכול עם הקליפה, פירות יד להגביל עד 2 מנות פרי ליום), דגנים מלאים כגון: לחם מחיטה מלאה או שיפון, אורז מלא, קוואקר, בורגול ועוד, קטניות –  עדשים, אפונה, שעועית, פול, גרגירי חומוס.

 

2. הגבלת צריכת השומן

  • בשר ודגים

מומלצים: עוף והודו ללא העור, פסטרמה דלת שומן, בשר בקר רזה: פילה, כתף, סינטה.

             דגי ים כגון: בקלה, סלמון, מקרל, טונה, סול.

לא מומלצים: איברים פנימיים, בשר כבש, אווז, שווארמה מדוכנים ובשר בקר טחון קפוא ומוצריו כגון: המבורגר וקבב ובשר מעובד כגון: נקניקים, נקניקיות.

  • מוצרי חלב

מומלצים: גבינות עד וכולל 5% שומן, מעדני חלב ויוגורטים ללא תוספת סוכר.

לא מומלצים דברי חלב מעל 5% שומן: גבינות שמנות (כגון, גבינה צהובה וגבינות שמנת), שמנת מכל סוג, גלידות, חמאה, מוסים, קרמים, קצפות.

  • ביצים- ניתן לצרוך בין 3-4 לשבוע , כולל מוצרי מאפה ותבשילים המכילים ביצים. את חלבון הביצה ("הלבן") ניתן לצרוך מדי יום
  • לא מומלץ לצרוך שומן רווי ושומנים מסוג טרנס כגון: חמאה, מרגרינה, שמנת מתוקה, שמנת צמחית, חלב קוקוס, קוקוס, קקאו, דברי מאפה (בצק עלים, בורקסים, קרואסונים, ג'חנון, מלאווח, עוגות, עוגיות וכ"ד), חמאת בוטנים, שמן דקלים
  • מומלץ לשלב שמנים חד בלתי רווים (על פי המלצת דיאטנית על מנת למנוע עליה במשקל): שמן זית, שמן קנולה, שמן פשתן, אבוקדו, טחינה, שקדים, פקאנים ואגוזי מלך לא לקלויים
  • שיטות בישול: יש להסיר את העור השומן מבשר לפני הבישול, להעדיף מזון מבושל, אפוי או צלוי.

 

3. הגבלת צריכת הסוכרים

 

  • יש להימנע מצריכת סוכר לבן , סוכר חום, דבש, ריבה, סירופ תירס, סוכר פירות (פרוקטוזה) וכל סוג מזון שמכיל אותם, כגון: עוגיות, עוגות, מעדנים מתוקים , חלווה, גלידות, שוקולד ושאר ממתקים
  • יש להימנע משתייה ממותקת, מיצי פירות, מיצים טבעיים ושתייה אלכוהולית מכל סוג
  • יש להגביל את צריכת הפירות עד לכ2 מנות ליום.

מנת פרי לדוגמא- תפוח עץ בינוני, 2 קלמנטינות, 1 תפוז קטן, 1/2 אשכולית קטנה,1 בננה קטנה, 1 כוס תותים או קוביות אבטיח או מלון, 2 פירות יבשים.

  • יש להגביל את שתיית החלב ומוצריו הניגרים, מכיוון שאילו מכילים סוכר הנקרא לקטוז. ניתן לשתות עד כוס חלב ליום, מחולקת במשך היום ו-1-2 גביעי מעדני חלב דיאטטיים.

4. פעילות גופנית:

מומלצת פעילות גופנית אארובית יומיומית, כגון: הליכה, שחיה, אופניים במשך 30-45 דקות (כ-200 דקות בשבוע) .

 

נייר עמדה